Wapń jest jednym z najważniejszych składników mineralnych dla organizmu.
Pełni wiele funkcji np. odpowiada za zdrowie kości i zębów. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej roli wapnia w diecie oraz temu, dlaczego powinniśmy zadbać
o jego odpowiednią ilość w codziennej diecie.
Dlaczego wapń jest ważny?
- jest materiałem budulcowym kości i zębów,
- uczestniczy w procesie skurczu mięśni,
- bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych,
- odpowiada za pracę serca i układ krążenia krwi.
Ponadto produkty mleczne bogate w wapń sprzyjają utracie masy ciała. Probiotyki zawarte w fermentowanych produktach mlecznych dostarczają duże ilości białka, którego proces trawienny zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu glukozy
i insuliny we krwi oraz poprawia trawienie.
Jak zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie?
Najlepszym źródłem wapnia są produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, ser czy kefir. Aby zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie, warto włączyć do jadłospisu produkty bogate w ten pierwiastek. Produkty mleczne są jednym z najlepszych źródeł wapnia, dlatego warto spożywać je regularnie. Jednak dla osób nietolerujących laktozy lub wybierających dietę roślinną istnieją również alternatywy. Można sięgnąć po roślinne napoje wzbogacone w wapń, takie jak napój sojowy czy migdałowy, soki i inne produkty fortyfikowane.
Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na równowagę między wapniem a innymi składnikami odżywczymi, takimi jak magnez, witamina D itd.
Witaminy i składniki mineralne wpływające korzystnie na przyswajanie wapnia
Witamina A
Niedobory prowadzą do uszkodzeń i osłabienia kości oraz zębów. Zarówno zbyt duże jak i zbyt małe stężenia witaminy A są niebezpieczne.
Witamina C
Witamina C usprawnia procesy gojenia się ran oraz zrosty kości po urazach. Bierze udział w tworzeniu się aktywnej formy witaminy D3, która uczestniczy w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej.
Witamina D
Witamina D ma duże znaczenie w regulacji gospodarki wapniowo – fosforanowej. Dzięki oddziaływaniom na komórki kostne ma wpływ na funkcje metaboliczne. Aktywna forma witaminy D łączy się z receptorem. Taka forma witaminy D zapewnia absorpcję wapnia z przewodu pokarmowego oraz w cewkach nerkowych.
Konsekwencją niedoborów witaminy D jest wzrost złamań kości oraz utrata masy kostnej.
Magnez
Magnez bierze udział w zachowaniu prawidłowej ilości wapnia w organizmie. Wpływa na obecność i ilość witaminy D3. Mała ilość magnezu powoduje zmniejszenie poziomu witaminy D3, co obniża przyswajalności wapnia, który pełni funkcje budulcowe w organizmie oraz uczestniczy w wielu innych procesach.
Fosfor
Fosfor jest powiązany z metabolizmem wapnia. Oba składniki przyjmuje się w większości z dietą i ich korzystny stosunek to 1:1. Większe niż zalecane dawki dziennego spożycia fosforu mogą powodować mniejsze wchłanianie wapnia, a nawet jego usuwanie z kości.
Cynk
Sprzyja szybszemu gojeniu się ran i wspiera z wapniem funkcje budulcowe.
Pełni jeszcze wiele innych funkcji takich jak np. funkcje regulacyjne, strukturalne, katalityczne, jest składnikiem ponad 300 enzymów i bierze udział w metabolizmie.
Laktoza
Laktoza zwiększa wchłanianie wapnia w jelicie cienkim i w dwunastnicy.
Kazeina
Kazeina białko występujące w mleku krowim sprzyja zachowaniu lepszej masy kostnej i siły kości a także zapobiega złamaniom kości. Korzystnie wpływa na syntezę białek mięśniowych, a także wzrost siły i spadek poziomu tkanki tłuszczowej.
Białko
Białko bierze udział w budowie wszystkich tkanek, enzymów i hormonów. Zwiększa szybkość wchłaniania wapnia. Nadmiar białka może doprowadzić do uszkodzeń nerek.
Wapń jest niezbędny dla zdrowia kości, zębów i wielu innych funkcji życiowych. Zadbanie o odpowiednią ilość wapnia w diecie może pomóc w zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym, takim jak osteoporoza, krzywica. Warto więc dbać
o różnorodność w jadłospisie i spożywać produkty bogate w wapń, aby zapewnić organizmowi niezbędną dawkę tego kluczowego pierwiastka.
Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć?