You are currently viewing  Magnez cz.2
xr:d:DAGCe984Wvk:5,j:6403417713092942804,t:24041511

 Magnez cz.2

Magnez jest kluczowym składnikiem diety o wielu właściwościach. Jeśli chcesz wiedzieć czy kawa może wypłukać magnez z organizmu i co zwiększa, a co zmniejsza wchłanianie tego ważnego dla zdrowia składnika czytaj dalej. 

Jakie są skutki nadmiaru magnezu?

Magnez jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nadmiar może być równie szkodliwy co niedobór. Jeżeli stężenie magnezu w organizmie jest zbyt wysokie może dość do:

  • zawrotów głowy,

  • niedociśnienia,

  • osłabienia,

  • nudności,

  • wymiotów,

  • zmniejszenia siły mięśni.

Źródła magnezu w diecie, czyli jak uzupełniać niedobory

Warto w swój codzienny jadłospis dodać produkty, które są źródłem magnezu ale
i innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Jedną z głównych przyczyn niedoboru magnezu w organizmie jest przewlekły stres. Dlatego poza zdrową dietą warto stosować techniki relaksacyjne, które mogą pomóc ograniczyć stres. Niedobór magnezu nasila stany zapalne i zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak np. choroby układu krążenia, cukrzyca, może powodować oporność na insulinę. Do produktów zalecanych przy niedoborze magnezu poleca się:

  • pestki dyni

  • nasiona roślin strączkowych np. biała fasola, ciecierzyca

  • słonecznik 

  • sezam

  • migdały, orzechy arachidowe, laskowe, pistacje

  • gorzka czekolada

  • sery podpuszczkowe

  • kasza gryczana, jaglana

  • brązowy ryż, 

  • pełnoziarniste pieczywo

  •  płatki owsiane

  • tofu

  • ryby (np. makrela, mintaj)

  • banany

  •  zielone warzywa liściaste, magnez wchodzi w skład chlorofilu – zielonego barwnika

Wiele produktów jest źródłem magnezu, jednak jego spożycie spadło w ciągu ostatnich kilku dekad. Stało się to z powodu zmian nawyków żywieniowych i strat podczas produkcji żywności. Ziemia na, której rosną uprawy jest zubożała
w składniki mineralne w związku z tym warzywa już nie mają takiej dużej ilości magnezu jak kiedyś. Dlatego może być potrzebna suplementacja.

Dieta a przyswajanie magnezu

Przyswajanie magnezu z diety może być ograniczone przez inne składniki w diecie. Jednym z produktów, które mają wpływ na przyswajanie magnezu jest błonnik nierozpuszczalny, a także związki antyodżywcze takie jak np. szczawiany, fityniany oraz fosforany. Nie mniej jednak obecność błonnika w diecie jest kluczowa dla zdrowia. Dlatego nie zaleca się unikać produktów wysoko błonnikowych, ponieważ dzięki błonnikowi układ pokarmowy prawidłowo funkcjonuje. Błonnik zapobiega zaparciom i  pomaga usunąć toksyny z organizmu. 

Wchłanialność może zmniejszyć także nadmiar tłuszczu. Pamiętać należy, że obecność tłuszczu w diecie jest kluczowa dla funkcjonowania organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji takich jak np. regulacja gospodarki hormonalnej, tworzenie się hormonów oraz utrzymanie właściwej temperatury organizmu. 

Są również składniki diety, które mają właściwości ułatwiające przyswajanie magnezu takie jak np. białko i cukier mleczny (laktoza). Magnez również wchłania się efektywniej dzięki zajściu fermentacji rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego.

Wchłanianie magnezu zwiększa się w obecności:

  • Witaminy D,

  • Sodu,

  • Galaktozy,

  • Białka

Wchłanianie magnezu jest hamowane przez:

  • Tłuszcz,

  • Glukozę,

  • Składniki antyodżywcze

  • Błonnik

Czy kawa może wypłukać magnez z organizmu?

Kawa jest dla wielu osób nie tylko przysmakiem ale i metodą na dobre rozpoczęcie dnia. Straty magnezu z moczem po wypiciu kawy są nieznaczne. Jednak jeśli
w ciągu dnia zostanie spożyta duża ilości kawy, towarzyszy często odczuwany stres i dodatkowo dieta jest uboga w składniki odżywcze jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów magnezu w organizmie. Sama kawa jednak nie jest głównym czynnikiem, który może wypłukać z organizmu magnez.  

Warto pamiętać, że niektóre produkty blokują wchłanianie magnezu takie jak:

  • alkohol,
  • duże ilości kawy,
  • środki antykoncepcyjne i moczopędne.

Magnez jest niezwykle istotnym pierwiastkiem dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jego niedobór może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym do zaburzeń sercowo-naczyniowych, osteoporozy, zaburzeń nastroju. Dlatego też warto zadbać o regularne spożywanie magnezu poprzez zbilansowaną dietę bogatą
w produkty spożywcze zawierające ten pierwiastek lub stosować suplementy, szczególnie w przypadku osób, które mają ograniczony dostęp do naturalnych
źródeł magnezu lub stwierdzone niedobory.

 

Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć? 

KLIKNIJ W LINK

Dodaj komentarz