You are currently viewing Żywność wolotwórcza – co to jest? Czy w chorobach tarczycy konieczne jest wykluczenie tych produktów?

Żywność wolotwórcza – co to jest? Czy w chorobach tarczycy konieczne jest wykluczenie tych produktów?

Istnieje kilka kategorii produktów, które mogą być potencjalnie niezalecane dla osób z Hashimoto, ze względu na ich wpływ na tarczycę. 

A więc jakie są to produkty?

Goitrogeny stanowią grupę związków antyodżywczych pochodzenia roślinnego. Ich działanie zaburza metabolizm jodu, przyczyniając się do upośledzenia funkcji wydzielniczej tarczycy.  Ogólnie najwięcej antyodżywczych związków niezalecanych w Hashimoto, niedoczynności tarczycy mają warzywa kapustne.   

Właściwości goitrogenne ( wolotwórcze), mogą wykazywać:

  • izoflawonoidy (np. genisteina, dadzeina zawarta w nasionach soi),
  • tioglikozydy (zawarte w warzywach kapustnych, np. w kapuście, brokułach, kalafiorze, kalarepie ),
  • związki zawarte w orzechach arachidowych.
  • źródłem goitrogenów są również: jarmuż, brukselka.

To czy konieczna jest całkowita eliminacja produktów wolotwórczych? 

Z jednej strony niewłaściwie wykorzystane mogą niekorzystnie oddziaływać na tarczycy, ale z drugiej: całkowite ich wyłączenie spowoduje, że ograniczymy produkty, które są bogate w wiele witamin i składników mineralne.  

Leki stosowane często w leczeniu hashimoto mogą wchodzić w interakcje z niektórymi produktami szczególnie o działaniu wolotwórczym. Zachowanie odpowiedniego odstępu w czasie pomiędzy posiłkiem, a przyjęciem  leków, pozwoli na zadziałanie leku. Ważne jest jednak żeby codziennie produkty wolotwórcze nie gościły na talerzu ich nadmiar mimo zachowania odstępu może wpływać negatywnie na stan tarczycy. 

Czy można zmniejszyć wpływ na organizm?

Na szczęście tak. Podczas obróbki znacznie zmniejsza się stężenie goitrogenów np. obróbka termiczna powoduje zmniejszenie ilości tych związków nawet o około 30%.


Jakie procesy zmniejszają zawartość substancji wolotwórczych?

  • rozdrabnianie

  • gotowanie bez pokrywki lub z uchyloną pokrywką

  • mrożenie

  • kiszenie

Niekorzystnie działanie goitrogenów jest większe, im większy niedobór jodu w organizmie. Wskazuje to więc że w diecie, w której jest spełnione zapotrzebowanie na jod jest miejsce na produkty wolotwórcze. Pamiętaj najlepiej kilka godzin po zażyciu leków i jako dodatek. Ilość jest kluczowa oraz pora jedzenia tych produktów. 

Podsumowując, unikanie produktów goitrogennych może być jednym z elementów strategii żywieniowej dla osób z Hashimoto, ale kluczowe jest podejście z elastycznością i zdrowym rozsądkiem. Dążenie do zbilansowanej diety, uwzględniającej różnorodne składniki odżywcze, przyczyni się do  poprawy samopoczucia i remisji choroby. Wartościowe wybory żywieniowe są istotnym elementem terapii hashimoto i niedoczynności tarczycy.  Jeśli podejdziemy bardzo rygorystycznie i wyeliminujemy całkowicie jakąś grupę produktów może spowodować to niedobory żywieniowe, które mogą prowadzić do wielu zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.  

Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć? 

CZYTAJ DALEJ 

Dodaj komentarz