Witamina z grupy B -bo jest to zespół witamin, rozpuszczalnych w wodzie i
nie są magazynowane w naszym organizmie( poza B3- która jest
wytwarzana przez naszą mikrobiotę jelitową), należą:
● B1-tiamina
1. Odnajdziemy ją w: orzechy, mięso
2. Odpowiedzialna za przemianę węglowodanów, uczestniczy w oddychaniu
komórkowym
3. Niedobory objawiają się: osłabienie, zmęczenie, drętwienie i obrzęki kończyn
● B2-ryboflawina
1. Sery, mleko, migdały, zielone części warzyw, pstrąg, łosoś, morwa
2. Wspiera układ nerwowy i odpornościowy, narząd wzroku-transport tlenu w
soczewce
3. Niedobory mogą objawiać się poprzez: zaburzenia wzroku i snu, światłowstręt, zapalenia w obrębie jamy ustnej
● B3 (PP)-niacyna
1. Orzeszki ziemne, papryka czerwona, halibut, pstrąg
2. Pomocna w stanach zapalnych skóry, pozytywnie wpływa na wzmocnienie
naczyń krwionośnych i prawidłową pracę mózgu
3. Szorstka skóra, przebarwienia i stany zapalne skóry, problemy neurologiczne
● B4-cholina
1. Jaja, kurczak, wołowina, ryby, mleko, warzywa kapustne, kiełki pszenicy
2. Najważniejsze jej zadanie to: właściwa budowa komórek i regulowanie
procesów mózgu i pracy mięśni
3. Objawy niedoboru: zaparcia, zmęczenie, bóle głowy, wahania
nastroju, nadmierna nerwowość
● B5-kwas pantotenowy
1. Soja, drożdże, płatki owsiane
2. Przemiany białkowo-tłuszczowe, uczestniczy w syntezie wielu hormonów
steroidowych, neuroprzekaźników i oczywiście witamin
3. Niedobory objawiają się: wypadanie włosów, skurcze mięśni, pękająca skóra w
kącikach ust a niekiedy oczu, wypryski, trądzik
● B6-pirydoksyna
1. Mleko, marchew, ziemniaki, banany, ryby
2. Pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego i ciśnienie krwi, pracę serca
i skurcze mięśni, wspiera odporność organizmu
3. W niedoborach często występują stany zapalne skóry, łojotokowe zapalenie
skóry…
● B7 (H)- biotyna
1. Orzechy włoskie, migdały, rodzynki
2. Korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci
3. Głównymi symptomami niedoboru są: zwiększone złuszczanie złuszczanie
naskórka, łupież, zmęczenie, bóle mięśniowe a także wymioty a nawet
niedokrwistość
● B8-inozytol
1. Fasola, groszek ,owoce cytrusowe
2. Wytwarzany w organizmie człowieka jak i dostarczamy go w pożywieniu
3. Ponieważ wydalany jest z moczem, niedobory grożą osobom wybijającym
dużo płynów w ciągu dnia…
4. Osoby, u których występuje niedobór B8, odczuwają: niepokój,
drażliwość, podenerwowanie, a nawet doświadczają ataków paniki.
● B9-kwas foliowy
1. Zielona pietruszka, warzywa strączkowe, szpinak
2. Bardzo potrzebny już na etapie życia płodowego-zapobiega uszkodzeniom
cewy nerwowej u płodu
3. Objawy niedoboru: zaburzenia: wzroku, mowy, pamięci, koncentracji,
drętwienie rąk i nóg, stany depresyjne…
● B12-kobalamina
1. Jaja kurze, mleko, żółte sery, ryby, podroby
2. Usprawnia działanie nerwów, pomocna w procesie przetwarzania
węglowodanów, tłuszczów i białek, a także syntetyzuje serotoninę
3. Problemy ze strony układu :pokarmowego i nerwowego-zaburzenia
neurologiczne.
Wszystkie są bardzo ważne dla naszego organizmu,może występować niedobór
tylko jednej albo kilku z nich…
Jeśli potrzebujesz więcej informacji. Zapisz się na konsultacje: https://poradniaeffecta.pl/konsultacja_online/