You are currently viewing Witamina E

Witamina E

Witamina młodości-hamuje proces starzenia się komórek, szeroko doceniana w
kosmetyce i medycynie. Początkowo uważna tylko jako składnik niezbędny przy
reprodukcji ludzi i zwierząt…
Witamina rozpuszczalna w tłuszczach, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, i
procesy metaboliczne- w prewencji chorób metabolicznych i ma działanie
przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnadciśnieniowe. U kobiet wspiera
owulację i rozwój płodu, u panów wpływa na produkcję nasienia i hormonów oraz
wspomaga krążnie krwii.

Funkcje fizjologiczne
Jest antyoksydantem.Chroni organizm przed rozwojem choroby wieńcowej,zmian
miażdżycowych.Reguluje funkcjonowanie narządów rozrodczych kobiet i mężczyzn.
Reguluje aktywność kinazy białkowej C (jest to enzym biorący udział w
przekazywaniu sygnałów w obrębie komórek)

Źródła występowania:
● świeże ryby
● jaja
● masło
● oleje roślinne: z zarodków pszenicy, słonecznikowy, krokoszowy, oliwa z oliwek
● orzechy laskowe, migdały
● warzywa: pomidory, brukselka, brokuły
● owoce: brzoskwinie
● kiełki i zarodki nasion zbóż
Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od wieku, płci oraz stanu fizycznego ale też
od chorób układu pokarmowego i wątroby.

Niedobór
● prowadzi do osłabienia wzroku
● u kobiet w ciąży- groźny bo bierze udział w kształtowaniu wzroku dziecka
● główne objawy:zmęczenie i rozdrażnienie,anemia,kłopoty z
koncentracją,pogorszenie widzenia,wypadanie włosów,zaburzenia
neurologiczne,podatność na infekcje
● niedobory stwierdza się u os najczęściej z celiakią i mukowiscydozą

Nadmiar
Bardzo trudno jest przedawkować witaminę E-zwłaszcza tą przyswajalną z
pożywienia. Należy pamiętać o ostrożności w przypadku stosowania suplementów.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji. Zapisz się na konsultacje: https://poradniaeffecta.pl/konsultacja_online/

Dodaj komentarz