You are currently viewing Pomidory. Czy to wartościowy produkt?

Pomidory. Czy to wartościowy produkt?

Pomidory są nie tylko pysznym dodatkiem do sałatek, kanapek i potraw kuchni śródziemnomorskiej są one również bogate w składniki odżywcze, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Od ich jaskrawo czerwonej skórki po soczysty miąższ, pomidory oferują szereg właściwości zdrowotnych, które uczynią je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

 Pomidory są źródłem antyoksydantów takich jak karotenoidy. Karetonoidy to grupa związków do której należy likopen. Ponadto obecne są też inne substancje jak np. związki fenolowe, witaminy A, C i E. Dodatkowo zawierają składniki mineralne  potas i fosfor.  Wartość energetyczna w 100g to tylko 19 kcal, a to dlatego, że pomidor w dużej części składają się z wody. Jest to więc świetny sposób na uzupełnienie wielu cennych związków, nawodnienie organizmu oraz odchudzanie. 

Likopen

Likopen jest silnym antyoksydantem, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów i starzenia się skóry. Podczas procesu dojrzewania wzrasta jego zawartość. Procesy technologiczne oraz obróbka termiczna mają pozytywny wpływ na właściwości zdrowotne. Temperatura jak powszechnie się uważa nie tylko powoduje utratę wartości odżywczych ale również może zwiększać przyswajalność związków tak jest w przypadku czerwonego barwnika w pomidorach – likopenu.   

Profilaktyka chorób układu krążenia

Regularne spożywanie pomidorów może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Zawarty w nich potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób serca. Ponadto likopen może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca.

Witamina C

Dzięki zawartości witaminy C, pomidory mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, wspomagając produkcję kolagenu i zapobiegając starzeniu się skóry. Ponadto antyoksydanty zawarte w pomidorach mogą chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, zmniejszając ryzyko uszkodzeń wywołanych przez działanie słońca.

Pomidory korzyści dla zdrowia:

  • pozytywnie wpływają na układ odpornościowy

  • mogą pomóc w profilaktyce miażdżycy

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów

  • poprawiają trawienie

  • poprawiają pracę układu nerwowego

Pomidory są pełne korzyści dla zdrowia, od wsparcia dla zdrowia serca po ochronę przed chorobami nowotworowymi i wspomaganie zdrowej skóry. Włączenie ich do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i sprawić, że jedzenie stanie się nie tylko smaczne, ale także korzystne dla organizmu. Dodając pomidory do swoich ulubionych dań, możesz cieszyć się bogactwem składników odżywczych i dbać o swoje zdrowie w prosty i smaczny sposób.

 

Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć? 

CZYTAJ DALEJ

Dodaj komentarz