You are currently viewing O co chodzi z tą energią?

O co chodzi z tą energią?

Zapotrzebowanie energetyczne

Jest to ilość energii dostarczanej z pożywieniem w ciągu doby, która jest potrzebna
do wydatku energetycznego organizmu, związanego z utrzymaniem masy ciała,
składu ciała,aktywności fizycznej.

Podstawowa przemiana materii (PPM ,z ang BEE Basal Energy Expediture)
Energia potrzebna do utrzymania podstawowych funkcji życiowych i fizjologicznych
w stanie spoczynku.

Spoczynkowy wydatek energetyczny (REE-Resting Energy Expenditure)
Energia wydatkowana na utrzymanie funkcji fizjologicznych, w spoczynku bez
wydatkowania energii na wysiłek mięśniowy.

Wydatek energetyczny związany z aktywnością fizyczną (EEPA)- aktywność
fizyczna czyli praca mięśni szkieletowych,codzienna aktywność to: praca
zawodowa,przemieszczanie się,rekreacja.

Całkowity wydatek energetyczny (TEE-Total energy Expeniture)
czyli: TEE=BEE+ EEPA +TEF w ciągu 24h

Termiczny efekt pożywienia (TEF)-energia wydatkowana na trawienie, absorpcję,
przekształcenie i gromadzenie składników odżywczych.

Skład ciała jest wyznacznikiem REE-czyli ,że na energię wydatkowaną na
utrzymanie funkcji fizjologicznym główny wpływ ma obecny skład naszego
organizmu.Masa beztłuszczowa ( czyli masa kości i tkanek aktywnych) naszego
ciała ma większe tempo metabolizmu niż masa tłuszczowa.

Źródła energetyczne
● 1g węglowodanów dostarcza 4 kcal
● 1g tłuszczu-9 kcal
● 1g białka-4 kcal
● 1g alkoholu-7 kcal
Na podstawie tego założenia 1 g całkowitej utraty wagi odpowiada -7 kcal, stąd 1 kg
odpowiada 7000 kcal, a 0,5 kg odpowiada 3500 kcal

Równowaga energetyczna zachodzi wtedy gdy ilość energii spożywanej pokrywa się
z ilością energii wydatkowanej.
Ujemny bilans energetyczny prowadzi do redukcji masy ciała a dodatni do
kumulowania energii w postaci tkanki tłuszczowej- jest ona magazynem
energetycznym organizmu.

Utrata masy ciała różni się pod względem składu we wczesnych i późnych etapach
ograniczenia energetycznego.We wczesnej fazie: utrata masy ciała składa się
głównie z wody (70%), tłuszczu (25%) i białka (5%) a w późniejszej fazie: utrata
masy ciała składająca się głównie z tłuszczu (85 %), białka (15 %) i bez udziału
wody (0 %).

Jeśli potrzebujesz więcej informacji. Zapisz się na konsultacje: https://poradniaeffecta.pl/konsultacja_online/

 

Dodaj komentarz