Ważnym elementem leczenia niedokrwistości jest właściwe zbilansowanie diety.
W żywności istnieją dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe, pochodzenia zwierzęcego, to żelazo lepiej przyswajalne. Żelazo niehemowe, czyli pochodzące ze źródeł roślinnych jest mniej przyswajalne niż pochodzenia zwierzęcego.
Co zwiększa wchłanianie żelaza
witamina C
witaminy B6, B9, B12
niedobór żelaza w organizmie
kompleksy białek wiążące żelazo
dodając do posiłków produkty bogate w witaminę C
Źródła witaminy C
warzywa (brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa)
owoce (porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza)
pieczywo na zakwasie i inne produkty fermentowane, (kapusta kiszona, ogórki kiszone)
Co obniża przyswajanie żelaza
fityniany (występujące między innymi w otrębach i nasionach roślin strączkowych)
Sposobem na zmniejszenie działania związków antyodżywczych jest namaczanie roślin strączkowych, np. soi, fasoli, ciecierzycy po namoczeniu wymienienie wody na nową i ugotowanie).szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar)
unikanie kawy i herbaty do posiłków, ze względu na zawartość tanin i polifenoli hamujących wchłanianie żelaza,
unikanie spożywania produktów zawierających dużo wapnia
fosforany ( czekolada, kakao, cola, wędliny)
nadmiar błonnika
nadmiar wapnia w diecie
Źródła żelaza w żywności
- jajka,
- mięso,
- ryby,
- nasiona roślin strączkowych,
- nasiona i orzechy,
- amarantus,
- komosa ryżowa,
Laktoferyna
To nie tylko ważny składnik odżywczy, ale również substancja o wielu właściwościach. Laktoferyna jest to glikoproteina, znana ze swojego występowania w mleku ssaków, ale można ją także znaleźć w innych płynach ustrojowych, takich jak ślina, łzy czy śluz w przewodzie pokarmowym.
Jej zdolność do wiązania jonów żelaza jest istotna. Jest też wiele bakterii i wirusów, które potrzebują tego pierwiastka do wzrostu. Organizm jednak ogranicza dostępności żelaza dla tych mikroorganizmów. Wiążąc żelazo, laktoferyna utrudnia jego dostępność dla bakterii i wirusów, ograniczając ich zdolność do namnażania się i wzrostu.
Ponadto, laktoferyna wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, przeciwwirusową i przeciwzapalną. Może również wspierać procesy gojenia się ran i regeneracji komórek.
Kompleksy z żelazem są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Tę właściwość laktoferyny wykorzystuje się przy sporządzaniu preparatów żelaza o zwiększonym wchłanianiu.
Laktoferyna, choć początkowo była postrzegana głównie jako składnik odżywczy w mleku, okazuje się być fascynującym białkiem o różnorodnych właściwościach biologicznych, które mogą skutecznie zapobiegać niedokrwistości oraz dzięki utrzymaniu odpowiedniego stężenia żelaza przeciwdziałać pogorszeniu samopoczucia, zmęczenia, osłabienia włosów i paznokci.
Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć?