You are currently viewing Niedokrwistość cz. 2

Niedokrwistość cz. 2

Ważnym elementem leczenia niedokrwistości jest właściwe zbilansowanie diety.
W żywności istnieją dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe, pochodzenia zwierzęcego, to żelazo lepiej przyswajalne.  Żelazo niehemowe, czyli pochodzące ze źródeł roślinnych jest mniej przyswajalne niż pochodzenia zwierzęcego.

Co zwiększa wchłanianie żelaza

  • witamina C 

  • witaminy B6, B9, B12 

  • niedobór żelaza w organizmie

  • kompleksy białek wiążące żelazo

  • dodając do posiłków produkty bogate w witaminę C 

 

Źródła witaminy C 

  • warzywa (brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa)

  • owoce (porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza)

  • pieczywo na zakwasie i inne produkty fermentowane, (kapusta kiszona, ogórki kiszone)

Co obniża przyswajanie żelaza

  • fityniany (występujące między innymi w otrębach i nasionach roślin strączkowych)
    Sposobem na zmniejszenie działania związków antyodżywczych jest namaczanie roślin strączkowych, np. soi, fasoli, ciecierzycy po namoczeniu wymienienie wody na nową i ugotowanie).

  • szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar)

  • unikanie kawy i herbaty do posiłków, ze względu na zawartość tanin i polifenoli hamujących wchłanianie żelaza,

  • unikanie spożywania produktów zawierających dużo wapnia 

  • fosforany ( czekolada, kakao, cola, wędliny)

  • nadmiar błonnika 

  • nadmiar wapnia w diecie 

Źródła żelaza w żywności

  • jajka,
  • mięso,
  • ryby,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • nasiona i orzechy,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa,

Laktoferyna

To nie tylko ważny składnik odżywczy, ale również substancja o wielu właściwościach. Laktoferyna jest to glikoproteina, znana ze swojego występowania w mleku ssaków, ale można ją także znaleźć w innych płynach ustrojowych, takich jak ślina, łzy czy śluz w przewodzie pokarmowym.  

Jej zdolność do wiązania jonów żelaza jest istotna.  Jest też wiele bakterii i wirusów, które potrzebują tego pierwiastka do wzrostu. Organizm jednak  ogranicza dostępności żelaza dla tych mikroorganizmów. Wiążąc żelazo, laktoferyna utrudnia jego dostępność dla bakterii i wirusów, ograniczając ich zdolność do namnażania się i wzrostu.

Ponadto, laktoferyna wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, przeciwwirusową i przeciwzapalną. Może również wspierać procesy gojenia się ran i regeneracji komórek.

Kompleksy z żelazem są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Tę właściwość laktoferyny wykorzystuje się przy sporządzaniu preparatów żelaza o zwiększonym wchłanianiu. 

Laktoferyna, choć początkowo była postrzegana głównie jako składnik odżywczy w mleku, okazuje się być fascynującym białkiem o różnorodnych właściwościach biologicznych, które mogą skutecznie zapobiegać niedokrwistości oraz dzięki utrzymaniu odpowiedniego stężenia żelaza przeciwdziałać pogorszeniu samopoczucia, zmęczenia,  osłabienia włosów i paznokci. 

 

Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć? 

CZYTAJ DALEJ

Dodaj komentarz