Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę. To choroba zapalna, która postępuje wolno z biegiem lat. Początkowo można nie zauważyć żadnych objawów lub zauważyć niewielkie powiększenie przedniej części szyi. Dolegliwości to głównie te wiążące się z niedostateczną funkcją tarczycy (niedoczynność). Można wymienić takie objawy, jak: zmęczenie, wrażliwość na zimno, zaparcia, przybieranie na wadze, suchość skóry i włosów, łamliwe paznokcie, depresje, problemy z pamięcią, czy ból stawów.
Tarczyca odpowiada za około 30% spoczynkowej przemiany materii. To, dlatego w tej chorobie zauważalny jest spowolniony metabolizm i przybieranie na wadze. Jednakże istotna jest redukcja nadwyżki masy ciała, ponieważ ma to duże znaczenie dla normalizacji stężeń hormonów tarczycy. Nie można też przesadzić z ucinaniem kalorii, ponieważ niskokaloryczne diety również nie będę pozytywnie wpływać na tarczycę. Niedożywienie wiąże się z gorszą pracą tarczycy. TSH zamiast spadać może się podwyższać.
Kolejnymi powodami przez które ciężko jest schudnąć w Hashimoto to: mniej energii oraz stres. Choroba może powodować spadek energii, a co za tym idzie utrudnienie prowadzenia aktywnego trybu życia. Trudniej jest się również zmotywować do zdrowszego odżywiania i przygotowywania posiłków. Hashimoto powoduje silniejsze odczuwanie stresu to też wpływa na motywację. Często stres zajada się niezdrowym jedzeniem, co nie ułatwia odchudzania.
Dieta
Nie ma jednej polecanej diety w chorobach autoimmunologicznych. Pacjent wymaga diagnostyki w kierunku nietolerancji laktozy i fruktozy. Aspektem, na który warto zwrócić uwagę to dieta przeciwzapalna. Jej celem jest redukcja reakcji zapalnych poprzez usunięcie produktów spożywczych o działaniu prozapalnym, a także zanieczyszczeń żywności, czyli środków ochrony roślin i mięso z intensywnych hodowli. Dieta przeciwzapalna charakteryzuje się dużą zawartością antyoksydantów (np. warzywa, owoce, przyprawy, kakao, herbata), omega-3 (np. tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej lniany) i innych substancji o działaniu przeciwutleniającym. Unika się dodatków do żywności, żywność wysokoprzetworzoną, z dużą zawartością cukru. Wskazane jest również mycie owoców i warzyw oraz unikanie produktów zanieczyszczonych pleśnią. Zalecane są produkty z niskim indeksem glikemicznym i bogate w błonnik. Warto wybierać produkty bogate w żelazo, selen oraz cynk.
Goitrogeny
Warzywa z rodziny krzyżowych, do których zaliczamy m.in. kapustę, brokuł, kalafiora, brukselkę, kalarepę czy jarmuż zawierają naturalne związki wolotwórcze, czyli goitrogeny. Ich niekorzystne działanie polega na wiązaniu jodu, który nie może zostać wykorzystany do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. To działanie uaktywnia się przy dużym spożyciu u występującym niedoborze jodu. Dlatego warto te produkty spożywać w umiarkowanych ilościach. Warto również zastosować obróbkę termiczną – gotowanie w dużej ilości wody i bez przykrywki, ponieważ część goitrogenów ulotni się z parą wodną.
W chorobie Hashimoto występuje spadek metabolizmu, dlatego łatwiej przybrać dodatkowe kilogramy, ale mimo to, ważne jest redukcja masy ciała ze względu na poprawę stężeń hormonów tarczycy i poprawę wrażliwości tkanek na insulinę.