Kwas foliowy – witamina B9. Czy jest niezbędna tylko w ciąży? Czy możliwe jest aby mieć niedobór kwasu foliowego?
Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Pełni wiele ważnych funkcji
w organizmie. Ważne jest aby zadbać o obecność kwasu foliowego w diecie.
Funkcje kwasu foliowego
jest istotny w procesie produkcji nowych komórek, syntezie DNA
ważny w produkcji neuroprzekaźników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór może prowadzić do wad wrodzonych u dziecka
Wady wrodzone
Właściwa podaż kwasu foliowego może zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej. We wczesnym etapie ciąży przy nieodpowiednim poziomie kwasu foliowego
i niedostarczeniu z diety mogą pojawić się wrodzone wady rozwojowe, które są nieodwracalne i poważnie mogą wpłynąć na późniejsze życie dziecka. Są to ciężkie zaburzenia układu nerwowego takie jak np. rozszczp kręgosłupa, bezmózgowiem, małomózgowiem, przepuklinami układu nerwowego.
Źródła kwasu foliowego
zielone warzywa liściaste np. brokuły, szpinak, brukselka, sałata
nasiona roślin strączkowych np. fasolka szparagowa, fasola, groszek zielony
korzeń i natka pietruszki, szczypiorek
awokado
buraki
drożdże
jajka – żółtko jaja kurzego
orzechy np. włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni
produkty wzbogacane
Niedobór kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego wynika z niewystarczającego spożycia produktów z dużą jego zawartością, zaburzeniami wchłaniania. Kolejną przyczyną niskiego poziomu kwasu foliowego może być np. ciąża, która wymaga dostarczenia większej ilości wielu składników odżywczych. Do przyczyn niedoborów tego ważnego składnika przyczynić się może też nadużywanie alkoholu, niektóre choroby przewodu pokarmowego i leki np. IPP, metformina, leki przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe
i preparaty antykoncepcyjne.
Jakie są objawy niedoboru kwasu foliowego?
osłabienia i zmęczenie (spowodowane zaburzeniem produkcji czerwonych krwinek)
może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru witaminy B12
bladość skóry
problemy z koncentracją
bóle głowy
podatność na infekcje
spadek apetytu
zwiększa ryzyko wad wrodzonych u płodu, w szczególności tych związanych
z układem nerwowym.
Straty kwasu foliowego
wrażliwa na promienie UV
długie przechowywanie
obróbkę termiczną
Co można zrobić aby zmniejszyć straty kwasu foliowego?
W celu zwiększenia ilości kwasu foliowego, warzywa i owoce przechowywać należy w ciemnym miejscu i najlepiej jeśli to możliwe spożywać na surowo lub ograniczyć obróbkę termiczną i nie zostawiać na następny dzień tylko możliwie jak najszybciej spożyć posiłek.
Nadmiar kwasu foliowego
Nadmiar kwasu foliowego może spowodować, że nie zostanie wykryty niedobór witaminy B12, które mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian neurologicznych jeśli długo nie zostaną zdiagnozowane.
Kwas foliowy jest niezmiernie istotnym składnikiem diety, który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu i rozwoju organizmu. Zapewnienie odpowiedniej podaży tej witaminy poprzez zbilansowanie diety lub suplementację może przyczynić się do zapobiegania wielu problemom zdrowotnym, zwłaszcza w czasie ciąży i w okresie rozwoju dziecka. Dlatego też warto dbać o regularne spożycie produktów bogatych w kwas foliowy, aby wspierać zdrowie swoje i swoich bliskich.
Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć?