You are currently viewing Dlaczego zimą częściej chorujemy?

Dlaczego zimą częściej chorujemy?

Z żywieniowego punktu widzenia obniżona odporność w okresie zimowym jest ściśle związana z dietą pacjenta, faktem, iż dostęp do warzyw i owoców jest dużo bardziej utrudniony niż ma to miejsce latem. Jadłospis jest mniej urozmaicony, występuje w nim więcej produktów przetworzonych, co nie zaspokaja potrzeb organizmu na witaminy, składniki mineralne czy też przeciwutleniacze. W sezonie zimowym istotną rolę odgrywa również ograniczona ekspozycja na słońce w związku z czym synteza skórna witaminy D jest w wysokim stopniu utrudniona i niewystarczająca.

Innym czynnikiem mającym niebagatelny wpływ na stopień zachorowań zimą jest przebywanie przez większość dnia w zamkniętych pomieszczeniach. Przy niskich temperaturach wentylacja pomieszczeń jest utrudniona, co generuje łatwiejszą transmisję wirusów np. podczas przebywania w dużych skupiskach ludzi jak w komunikacji miejskiej.

W okresie zimowym, kiedy dostęp do warzyw i owoców jest utrudniony warto szukać alternatyw żywieniowych w postaci kiszonek, będących naturalnymi probiotykami. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego wzbogacające mikroflorę jelit, narządu odgrywającego bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Kiszonki oprócz pozytywnego wpływu na jelita są również cennym źródłem witaminy A, C, B, E, wapnia, magnezu. Atrakcyjnym zamiennikiem dla świeżych warzyw i owoców mogą okazać się mrożonki np. truskawek, malin, jagód, które można wykorzystywać jako dodatek między innymi do płatków owsianych, płatków jaglanych, smoothie. W okresie zimowym zaleca się również zwrócić uwagę na warzywa korzeniowe takie jak cebula, czosnek, imbir, por, zawierające fitoncydy, czyli związki bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Są one wyjątkowo cenne w profilaktyce przeciwdziałania występowania infekcji i wzmacniania układu odpornościowego. Owocem cennym ze względu na zaspokojenie podaży witaminy C wraz z dietą jest kiwi, które jest łatwo dostępne w sezonie zimowym. Cynamon, imbir, kardamon, chili, goździki należą do przypraw wyjątkowo cennych zimą ze względu na swoje rozgrzewające działanie, a także zawartość przeciwutleniaczy.

Zimą obligatoryjnie zaleca się pod kontrolą lekarza suplementację witaminy D. Należy zwracać uwagę na zaspokojenie jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych.

 

Dodaj komentarz