Stosowanie suplementów diety nie powinno odbywać się w sposób pochopny, bezpodstawny i oparty na reklamie lub innej formie marketingowej danego preparatu. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie gdy borykamy się z chorobami przewlekłymi. Prawidłowo prowadzona suplementacja powinna być uzupełnieniem niedoborów z diety, a nie jedynym środkiem dostarczenia danego składnika mineralnego, bądź witaminy.
W okresie jesienno-zimowym ze względu na specyfikę klimatu panującego w Polsce – małe ilości promieni słonecznych w okresie jesienno-zimowym, zaleca się wprowadzenie suplementacji witaminy D. Synteza skórna jest głównym źródłem zaopatrzenia organizmu w witaminę D, przez co zaspokojenie podaży wraz z codziennym jadłospisem stanowi pewne trudności. W Polsce synteza w skórze może być efektywna jedynie od kwietnia do września. Znaczenie syntezy skórnej dla zaopatrzenia w witaminę D zmniejsza się ze względu na zmianę stylu życia, unikanie promieni słonecznych i stosowanie kremów z filtrami UV, które w dużym stopniu ją hamują.
Występowanie witaminy D ogranicza się głównie do produktów pochodzenia zwierzęcego tj. tran, węgorz, makrela, śledź, łosoś, żółtko jaja, sery podpuszczkowe, masło. Produkty warte uwagi na rynku to żywność fortyfikowana w witaminę D, kwasy omega-3 i omega-6, czy też w wapń, jak np. napoje roślinne, płatki śniadaniowe, napoje kakaowe i instant. W Polsce w witaminę D obligatoryjnie fortyfikowane są margaryny oraz mleko dla niemowląt. Wchłanianie wzrasta w obecności tłuszczu w pokarmie i jego zemulgowanie przez żółć. Rolą witaminy D w organizmie jest utrzymanie homeostazy wapnia i fosforu, co zapewnia prawidłową mineralizację kości.
Jej niedobory mogą prowadzić do
- krzywicy i zahamowania wzrastania u dzieci,
- osteoporozy,
- osteomalacji,
- ostrych infekcji spowodowanych spadkiem odporności,
- nadciśnienia tętniczego
- chorób sercowych.
Ponadto w okresie jesienno-zimowym, przy niedostatecznym udziale w diecie, do suplementacji można włączyć witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, selen, cynk, żelazo, lecz najrozsądniej jest prowadzić suplementację pod kontrolą lekarza, tak aby uzupełniać potencjalne niedobory składników mineralnych, witamin i jednocześnie nie przedawkować ich zalecanego poziomu spożycia.
Bibliografia
Przewodnik do ćwiczeń z Żywienia Człowieka pod redakcją Ewy Sicińskiej, Barbary Pietruszki, Doroty Czerwińskiej, Wydawnictwo SGGW Warszawa 2020
Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, pod redakcją Mirosława Jarosza,
Ewy Rychlik, Katarzyny Roś, Jadwigi Charzewskiej 2020
https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/broszura_suplementy.pdf
https://ptmr.info.pl/wp-content/uploads/2020/09/Zasady-suplementacji-i-leczenia-witamina-D-–-nowelizacja-2018-r.-2018.pdf
Jeżeli zastanawiasz się nad zmianą, a może chcesz skutecznie schudnąć?